JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

הג’יהאד האסלאמי והארגונים הסונים מעוניינים במהלומה ישראלית שתאפשר להם להיכנס לוואקום שייווצר. לישראל עדיין עדיף להימנע ממבצע נרחב.

בעקבות ירי טילי הגראד לעבר באר שבע וגוש דן, שרק בנס – או בזכות גבורה ותבונה של האם בבית שנפגע – לא הסתיים באבדות בנפש, לא קל לעשות את החשבון הקר: מי ירוויח מעימות נרחב בעזה? מי יפסיד? מה פירושו של מאזן אינטרסים זה עבור ישראל?

מי שבבירור רוצה להעלות את רמת האלימות לכדי מערכה כוללת הם בראש ובראשונה הארגונים הקטנים יותר – הג’האד האסלאמי, הפועל למעשה כזרוע של איראן, וקבוצות סוניות קיצוניות השואבות השראה מדאעש. עבורם, מערכה כבדה בעזה עשויה להיות הזדמנות להיבנות מחורבנו של חמאס.

ככל הנראה קיים גם אינטרס איראני להסלים את המצב ולגרור את ישראל למערכה שתגרע מיכולתה להתמקד במשימה הביטחונית העיקרית של העת הזו: מניעת התבססותה של איראן בסוריה.

הגורם השלישי שדוחף בעקביות להידרדרות במצב בעזה, לסיכול מאמצי ההסדרה המצריים ולעימות רחב הוא אבו מאזן, שעבורו, כמו שאמר פעם לנין, “ככל שיהיה רע יותר – כן ייטב”. יש בישראל מי שרואים תוחלת במתן סיוע למאמציה של הרשות הפלשתינית להשתלט על הרצועה; אבל גם אם היה זה נכון עקרונית (ויש ספק בכך) אין זה מעשי ללא מלחמה כוללת, שבסיומה ימצא את עצמו צה”ל ברצועה לשנים רבות. שלטון פלשתיני אפקטיבי ומתון לא יצמח מכך.

למול כל אלה, באופן פרדוקסלי, ניצב אינטרס של חמאס לנסות ולהכתיב לישראל הסדרה על פי תנאיו – אך לא להגיע לעימות כולל, שהנהגתו מבינה היטב עד כמה הוא עלול להיות הרסני עבורה. מהלכי ההסלמה שלו – הבלונים, פריצות הגדר – נבחרו במתכוון כאמצעים המאפשרים הליכה על הסף ללא הדרדרות לתהום.

לאינטרס זה שותפה גם מצרים, על אף השנאה העמוקה וההדדית בין חמאס, בשר מבשרם של האחים המוסלמים, לבין משטרו של א-סיסי. זהו פרדוקס על גבי פרדוקס. בהדרגה אכן חלחלה בקהיר ההכרה (המשתקפת גם בהתנהלות הישראלית) כי עדיף להכיל ולהרתיע ארגון כמו חמאס, ולשחוק לאורך זמן את הלגיטימיות של שלטונו, מאשר להיקלע לעימות חזיתי.

וישראל? מהלומה קשה, מוגדרת היטב, היא הכרחית כדי לשמר את מנגנוני ההרתעה. נפילת טיל כבד בבאר שבע אינה אירוע טריוויאלי. יחד עם זאת, ככל שניתן – משיקולים רחבים של המאזן האזורי, כמו גם האינטרס הישראלי הבסיסי להימנע ככל האפשר מהסתבכות קרקעית – עדיף גם עתה למצות את הפוטנציאל הגלום בתיווך המצרי.

 

פורסם ב-ישראל היום 18.10.2018


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך